Spotkanie uczniów z Kołem Gospodyń Wiejskich z Kusiąt

     We wtorek 18.02.2020 r.  w naszej szkole zorganizowano II warsztaty pieczenia wyrobów karnawałowych. Tradycją naszej szkoły stały się cykliczne spotkania związane z Tradycjami świątecznymi. Pierwsze warsztaty kulinarne odbyły się w 2014 r.

     W tym roku spotkanie zostało zorganizowane przez  P. Danutę Tomzę – Doradcę Wiejskiego Gospodarstwa Domowego Śląskiego Ośrodka Rolniczego w Częstochowie, P. Annę Czajkowską – Przewodniczącą KGW,  P. Ewę Podlejską – członkinię KGW z Kusiąt oraz p. Ewę Tomzę – wychowawcę klasy II.

     Na początku uroczystego spotkania uczniowie z klasy II, III i VI zapoznani zostali z tradycjami tłustego czwartku oraz zbliżających się ostatków. Następnie dzieci poznały poszczególne etapy pieczenia wypieków karnawałowych, a pod czujnym i fachowym okiem doradcy oraz członkiń KGW każdy uczestnik spotkania spróbował swoich sił przy wyrabianiu ciast na mini pączuszki i faworki. Po przygotowaniu ciast panie przystąpiły do pieczenia, a dzieci z niecierpliwością oczekiwały, kiedy będą mogły spróbować swoich wyrobów.

     Po upieczeniu pączuszków, faworków członkinie KGW i uczniowie wspólnie zasiedli przy stole i w miłej atmosferze degustowali smakołyki. Własnoręcznie zrobione wypieki każdemu smakowały wyśmienicie.

     W ten sposób pożegnaliśmy kończący się karnawał 2020 roku.

     Szczególne podziękowania kierujemy do p. Danuty Tomzy, p. Anny Czajkowskiej, p. Ewy Podlejskiej za to, że przekazują najmłodszym uczniom naszej szkoły tradycje polskie i tradycje naszego regionu.

                                                                                  Wychowawca klasy II:  Ewa Tomza

Więcej zdjęć w galerii